T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / TARSUS - Barbaros Anaokulu

E-GÜVENLİK EYLEM PLANIMIZ

E-GÜVENLİK EYLEM PLANI

Doldurduğunuz Değerlendirme Formunu e-Güvenlik Etiketi portalına göndererek okulunuzdaki durumu analiz etmek için önemli bir adım attınız. Tebrikler! Okulunuzdaki e-Güvenliği daha da artırmak amacıyla neler yapabileceğinizi görmek için lütfen eylem planınızı dikkatlice okuyun. Eylem planı, 3 temel alana ayrılan önemli öneri ve yorum sunmaktadır: Altyapı, politika ve uygulama.

Altyapı

TEKNİK GÜVENLİK ➢ Bilişim hizmetlerinizin düzenli olarak gözden geçirilmesi ve artık kullanılmıyorsa kaldırılması iyi bir uygulamadır. ➢ Her yaştan öğrencide eğitimsel yaklaşım ve dayanıklılık oluşturmak güvenli ve sorumlu (bilinçli) çevrimiçi kullanımının anahtarıdır (olmazsa olmazıdır), bu nedenle iyi ve güvenli dijital vatandaş olma konusunda öğrencileriyle nasıl konuşacaklarını tartışmak için öğretmenleri bir araya getirin. Bu konuda sınıfta rol yapma (rol canlandırma) ve grup oyunlarıyla yapılabilecek tartışma örneklerini görmek için www.europa.eu/youth/EU_en 'e göz atın.

ÖĞRENCİ VE PERSONELİN TEKNOLOJİYE ERİŞİMİ ➢ Personel ve öğrenciler kendi cihazlarıyla okul ağını kullanabildiği için, Kabul Edilebilir Kullanım Politikası'nın bütün okul üyeleri tarafından gözden geçirildiğinden ve gerekli durumlarda uyarlandığından emin olmak önemlidir. Her yıl okul başlangıcında bu konu öğrencilerle tartışılmalı ki öğrenciler kendilerini ve mahremiyetlerini korumak için neyin ve neden mevcut olduğunu anlayabilsinler. Politikayı teknolojiden ziyade davranışa dayandırın. Ağ kullanıcıları okul ağını kullanmadan önce 'Kabul Edilebilir Kullanım Politikası'nı okumalı ve okudum diye işaretlemeliler.

VERİ KORUMA ➢ Okulunuzun, özellikle taşınabilir cihazlar olmak üzere cihazların korunmasının önemi konusunda materyaller sağlaması iyidir. Personelin bunlardan haberdar olmasını ve bunları kullanmasını sağlayın. Bu materyal, işe başlamalarının bir parçası olarak yeni personele gösterilmelidir. Lütfen bunları kanıt olarak 'Kanıt' sekmesine yüklemeyi ve forumda başkalarıyla paylaşmayı düşünün. Ayrıca materyallerinizin en son teknoloji ile uyumlu olduğundan emin olmak için düzenli olarak gözden geçirildiğinden emin olun. ➢ Öğrenme ve yönetim ortamlarınızın bir arada olması bir güvenlik riski oluşturabilir. Personelin ve öğrencilerin özel verilerinin güvenliğini sağlamak okulun temel bir görevidir. Görevlendirdiğiniz e-Güvenlik müdürü/ BİT koordinatörünüzün, personel ve bir teknik uzmanla birlikte, öğrenme ve yönetim ortamlarını ayırmak veya aralarında eşdeğer en yüksek güvenlik düzeyini sağlamak için bir strateji tanımlamasını ve uygulamasını öneririz. Okullarda hassas verilerin korunması konulu bilgi formunu şu adresten okuyabilirsiniz. www.esafetylabel.eu/group/community/protecting-sensitive-data-in-schools ➢ E-posta sisteminizin korunması ve öğrenci verilerinin yerinde aktarımı için bir politikanızın olması iyidir. Bu bağlamda, tüm personelin okul makinelerinde uygunsuz veya yasa dışı içerik keşfettiklerinde ne yapacakları konusunda net olmaları için kılavuzlar hazırlamak önemlidir. Daha fazla bilgi için hassas verileri koruma konulu bilgi formuna bakın

Yazılım Lisansı ➢ Okulunuz, yazılım ihtiyaçları için gerçekçi bir bütçe belirler. Bu, iyidir. Bu şekilde kalmasını sağlayın. Bulut servisleri veya açık yazılımlar gibi alternatiflere de bakmak isteyebilirsiniz. ➢ Yeni yazılımın kurulumu için sahip olduğunuz etkili süreçler hakkında tüm yeni personele bilgi verilmesini sağlamak önemlidir. Bu sistemlerinizin güvenliğinin korunabileceği ve personelin öğretme ve öğrenmeye yardımcı olacak yeni yazılım uygulamalarını deneyebileceği anlamına gelir.

Bilgi Teknolojileri Yönetimi ➢ BİT ağında sorumlu kişinin, okulun sahip olduğu donanımda hangi yazılım bulunduğundan tam olarak haberdar olmasını sağlamak iyi bir uygulamadır ve bu, okul politikasında ve Kabul Edilebilir Kullanım Politikasında açıkça belirtilmelidir. Ağdan sorumlu kişinin, lisans gereksinimlerine uygunluğu garanti edebilmesi gerekir ve bu yeni yazılım ağın çalışmasını engellemeyecektir. ➢ Okul bilgisayarına yüklenen yeni yazılımın kullanımı ile ilgili eğitim almanız ve / veya rehberlik sağlamanız iyi bir uygulamadır. Bu, okul üyelerinin yeni özelliklerden yararlanmasını ve aynı zamanda ilgili yerlerde güvenlik ve veri koruma sorunlarının farkında olmalarını sağlar.

POLİTİKALAR

Kabul Edilebilir Kullanım Politikası(KKP)

➢ Okulunuzda, politika konuları düzenli olarak tartışılır. Bu, personelin ve öğrencilerin bunlardan haberdar olmalarını sağladığı için iyi bir uygulamadır. Öğrenciler ve personel de farkındalıklarını teyit etmek için ilgili belgeleri imzalamak zorunda mı? ➢ Okul topluluğunun tüm üyeleri için Kabul Edilebilir Kullanım Politikasına sahip olmanız iyi bir şey. Hala amaca uygun olduğundan emin olmak için KKP' yi düzenli olarak gözden geçirin; KKP' nizin yeterince kapsamlı olduğunda emin olmak için, bilgi formuna bir göz atın ve Kabul Edilebilir Kullanım Politikası ile ilgili listeyi www..................' dan kontrol edin.

Raporlama ve Olay Yönetimi Politikası

➢ Tüm personel, potansiyel olarak yasa dışı olabilecek materyallerle ilgilenme prosedürüne aşina mı? Bu tür bir vakada genel sorumluluk alan okul kıdemli liderlik ekibinden belirlenmiş bir kişi var mı? Prosedürün, Okul Politikasında tüm personele ve Kabul Edilebilir Kullanım Politikasında personel ve öğrencilere açıkça bildirilmesi gerekir. Yasadışı olduğundan şüphelenilen içeriği ulusal INHOPE yardım hattınıza bildirmeyi unutmayın. ➢ Yeni personel de dahil olmak üzere tüm personelin, bir okul makinesinde uygunsuz veya yasa dışı materyal bulunursa ne yapılacağına ilişkin yönergelerden haberdar olduğundan emin olun ➢ Lütfen E-güvenlik portalı içerisinde özellikle çocuk ve aile bağlamında ilişkili materyaller paylaşınız. Tüm Avrupa bünyesinde oluşturulan veri bankasına yaptığınız ve başarı sağlayan uygulamalarınızı paylaşmanız onların gelecekte kullanımını sağlayacaktır. Kabul Edilebilir Kullanım Politikası (AUP) konusunda çocukların giriş yaptığından emin olunuz. E-güvenlik olaylarını ele almada net bir okul Politikasına sahip olmanız iyi olacaktır. Toplum içerisinde farkındalığı arttıracak ve önleyici önlemler bağlamında tartışmak, ileri vadede sayıyı azaltmak için kullanılabilir."www.esafetylabel.eu/ group/teacher incident_handling" üzerindeki belgeleri kullanarak, okullarla erişim sağlanmalı ve her bir stratejiden birşeyler öğrenilmelidir.

Personel Politikası Akıllı telefonlar ve diğer taşıyabilir cihazlar gibi yeni teknolojiler beraberinde bir dizi risk de getirirler. Temin ederiz ki öğretmenlerimizin bunun farkında. Bu sebeple bahsi geçen aletlerin tuzaklarından kaçabiliyor ve çocukların üzerinde bilgileri analiz edebiliyorlar. AUP'de öğretmenlerin sınıfta cep telefonu kullanımı ile kılavuza erişebilirsiniz. Diğer E-güvenlik etiketli okullar için iyi bir örnek olan AUP'yi okul profilinize indiriniz.

Davranış Politikası Çocuk davranışları AUP'de diğer okullar için de iyi bir örnek olarak elektronik iletişim rehberi tanımlanmıştır. Kendi elektronik iletişim rehberinizi üretebilir ve Okul alanına yükleyebilirsiniz. Böylece diğer okullar da bundan faydalanabilirler.

E-GÜVENLİK YÖNETİMİ

E-1güvenlik konuları için bağlantı sağlayan yönetici veya ana üyesi ile toplantılar düşünün olaylarla ilgili okul politikanız üzerinde gerçekleşen daha önceden derlediğiniz sayısal verileri paylaşın. "www.esafety.policy "sayfamız üzerindeki vakalar tablosuna bakınız.

Müfredatta e-Güvenlik

Bu konunun e-güvenlik Müfredatı içerisinde incelenmesi iyidir. Yeni olaylara karşı acil durum geliştirmek yerine E-güvenlik Eğitimi ile çevrelenmiş verilerin düzenli olarak incelenmesi daha iyidir ➢ Çocuk koruma politikanız içinde cinsel mesajlaşmaya belirli bir atıfta bulunmanız iyi bir şey, çünkü bu birçok gencin uğraşmak zorunda kaldığı büyüyen bir sorundur. Ayrıca bu konuda öğrencilere uygun eğitimin verilmesini sağlamak da önemlidir. ➢ Cinsel konular birçok genci etkileyen bir konudur. Olası sonuçları ve riskleri onlarla paylaşmak, konunun etrafındaki bazı tartışma fırsatı kadar önemlidir. Geniş ve dengeli e-Güvenlik müfredatının bir parçası olmalıdır. ➢ E-Güvenlik'in okulunuzda müfredatın bir parçası olarak öğretilmesi faydalıdır. Tüm personelin sadece BİT veya Kişisel Sosyal ve Sağlık dersleri yoluyla değil, müfredat boyunca uygun olan yerlerde e-Güvenlik eğitimini sağladığından emin olun. ➢ Siz ya da personeliniz aşağıda internet adresinde verilen müfredat içine gömülü e-güvenlik bilgi sayfasında bazı yararlı fikirler ve kaynaklar bulabilirsiniz. (www.esafetylabel.eu/group/community/embedding-online-safety-in-curriculum.)

Müfredat Dışı Etkinlikler

➢ Ulusal Güvenli İnternet'inizdeki çevrimiçi e-Güvenlik kaynaklarını sık sık kullandığınızı bilmekte fayda var. Bu kaynakları okulunuzda yararlı buldunuz mu? Lütfen kullanımlarınız hakkında geri bildiriminizi ve değerlendirmenizi bu siteye gönderin. (info-insafe@eun.org.)

Destek Kaynakları

➢ Ebeveynlerden kendileri için sağlanan e-Güvenlik desteği hakkında geri bildirim isteyin ve ondan yararlanan ve ona erişen ebeveynlerin sayısını en üst düzeye çıkarmanın yenilikçi yollarını düşünün. Ebeveyn akşamları için fikirler ve ebeveynlere iletilebilecek bilgi kaynakları için aşağıdaki internet sayfasına bakınız. (www.esafetylabel.eu/group/community/information-for-parents) ➢ Tüm personelin e-Güvenlik konusunda bazı sorumlulukları olmalıdır. Okul danışmanları, hemşireler vb. bu konularda tavsiye ve rehberlik etmeye, geliştirmeye ve okul politikanızı düzenli olarak gözden geçirmeye katkıda bulunmaya davet edilmelidir. Onların bilgi ve becerilerini maksimum düzeyde kullanın ve onlara eğitim vermenin uygun olup olmadığını düşünün. e-Safety konularında bir öğretmen olarak öğrencilerine karşı güvenle hareket eden ve bilgili bir personele sahip olmak harika bir şeydir.

Personel Eğitimi

➢ Okulunuzda personel arasında bilgi alışverişi teşvik edilmelidir. Bu bütün okul için faydalıdır. Kanıt aracı, okulum alanından da erişilebilen e-Safety konularında PowerPoint'leri, belgeleri veya bilgi alışverişlerinin benzerlerini yükleyin. ➢ Gönderdiğiniz Değerlendirme Formu geniş bir soru havuzundan oluşturulmuştur. Ayrıca ankette belirtilmeyen alanlarda e-Güvenliği iyileştirip iyileştirmediğinizi bilmekte faydalıdır. Bu tür değişikliklerin kanıtını, E-Güvenlik Portalı okul alanım bölümündeki Kanıtı yükle yoluyla yükleyebilirsiniz. Unutmayın, Değerlendirme Formunun doldurulması, Akreditasyon Sürecinin yalnızca bir bölümüdür, çünkü kanıtların yüklenmesi, başkalarıyla olan alışverişleriniz aracılığıyla

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.01.2023 - Güncelleme: 20.01.2023 10:41 - Görüntülenme: 128
Kaynak: https://koskilidagoo.meb.k12.tr/icerikler/okulumuzuneguvenlikeylemplaniartikhazir_10790567.html
  Beğen | 0  kişi beğendi